Rijlessen voor motorrijbewijs A

Motorrijden wordt steeds populairder. Op een motor kun je vlot en flexibel door het verkeer manoeuvreren. Om goed voorbereid en veilig te kunnen motorrijden, heb je een goede motorrijopleiding nodig. De praktijklessen worden gegeven vanaf de rijschool.

Met ingang van 19 januari 2013 zijn er voor het motorrijbewijs drie verschillende categorieën waardoor er drie verschillende motorrijbewijzen gehaald kunnen worden; A1, A2 en A.

Motorrijlessen vanaf je 17e

Categorie A1 (lichte motor <11 kW)
Vanaf je 17e jaar mag je theorie-examen doen. Je mag ook vanaf je 17e met motorrijlessen starten mits je dan wel in het bezit bent van het theoriecertificaat A of autorijbewijs (2todrive). Vanaf je 18e jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing en verkeersdeelneming doen. Dit is een motorrijbewijs waarmee je alleen op een lichte motor mag rijden.
 
Categorie A2 (middelzware motor <35 kW)
Vanaf je 20e jaar mag je rechtstreeks A2 examen doen. Je moet dan theorie-examen en twee praktijkexamens doen. Als je al minimaal twee jaar A1 hebt en dan A2 gaat doen, hoef je alleen praktijkexamen Verkeersdeelneming te doen (geen theorie-examen en voertuigbeheersing.).
 
Categrorie A (aanvullend)
Minimaal twee jaar na het behalen van A2 mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen. Dit is dan categorie A (aanvullend). Ook dan hoef je alleen het praktijkexamen verkeersdeelneming te doen.
 
Categorie A (rechtstreeks)
Begin je na je 24e jaar? Dan mag je direct examen A doen (motor met onbeperkt vermogen)! Je hoeft dan niet eerst examen A1 en A2 te doen. Je moet dan theorie-examen en de twee praktijkexamens te doen.

Wanneer heeft u het theoriecertificaat nodig?

Wanneer je geen autorijbewijs hebt, moet je voor aanvang van de praktijklessen in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat categorie A. Je mag theorie-examen doen vanaf je 17e jaar. Het theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig. Als je wel een autorijbewijs hebt, moet je op de dag van het examen Verkeersdeelneming een geldig theoriecertificaat categorie A hebben.

Als je minimaal twee jaar A1 hebt en dan A2 gaat doen, hoef je niet opnieuw theorie-examen te doen. Dit geldt ook als je minimaal twee jaar A2 hebt en dan A aanvullend gaat doen.

Praktijkexamen voertuigbeheersing motor

Het motorexamen voertuigbeheersing bestaat uit twaalf oefeningen, verdeeld over vier clusters. Bij je motorrijexamen doe je zeven van deze oefeningen. Vier oefeningen zijn verplicht, de rest kiest je examinator uit. Het gaat er bij alle oefeningen om dat je de rijexaminator op overtuigende wijze laat zien dat je de motor beheerst. Bij lage én hoge snelheid. 

Praktijkexamen verkeersdeelname motor

Het praktijkexamen verkeersdeelname voor de motor duurt 55 minuten. De examinator en je motorrijinstructeur volgen jou in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, je plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Direct na afloop van het motorrijexamen hoor je van de examinator of je geslaagd bent voor je motorrijbewijs.

Wil je meer weten over onze rijlessen voor je motorrijbewijs? Of je direct aanmelden? Ga naar onze contact pagina of bel 0575 – 543044.